Terranis

Thursday, February 02, 2006

Cementiri d’il.lusions al Golf d’Aden

Els immigrants no només moren a la Mediterrània


Tot i que no ens cansem mai de parlar de la globalització del món, hi ha zones informativament obscures. Hi ha recons del nostre Planeta dels quals no ens arriben informacions. Els focus de l’interès dels mitjans de comunicació giren en funció d’interessos concrets, i soviet passen de llarg de realitats que convé conèixer. De cop i volta, descobrim que el fanatisme i la intolerancia estan tant escampats pel món islàmic que els seus governants s’escandalitzen perquè unes revistes europeus publiquen unes il.lustracions i uns acudits sobre Mahoma. Aleshores, els postres mitjans de comunicació parlen d’aquest desvarieig mental que afecta molts milions de persones.

Quan trigarem a descobrir que la fugida de la pobresa, la fam, la inseguretat i la misèria no només afecta els europeus i els Estats Units? Hi ha molts immigrants que, en aquesta fugida, van en d’altres direccions. Als països rics del Golf Pèrsic. O a països no massa rics però que estan en zones de trànsit cap a d’altres més desenvolupats que el d’origen dels immigrants. I en aquesta fugida n’hi ha molts que moren ofegats a la Mediterrània o al desert que separa Mèxic dels Estats Units.

Però també n’hi ha que s’ofeguen o moren de fam i set al Golf d’Aden. Potser us costarà ubicar-lo al mapa. Separa la Banya d’Àfrica de la península aràbiga. Milers de somalis, etíops i africans de diverses nacionalitats arriben, cada any, al Iemen, en vaixells de contrabandistes, que sovint els deixen tirats al mar.

En una sola setmana, aquest mes de gener, han mort una setantena de persones que feien aquest perillós recorregut.

Quan diem que cal millorar les condicions de vida de les persones que viuen en una Àfrica subdesenvolupada, no ho hem de fer pensant només en els avantatges que alguns creuen que pot tenir estalviar-se l’arribada d’immigrants molestos. Ho hem de fer conscients que la desesperació porta a la mort a nens, dones i homes, a la Mediterrània o al Golf d’Aden. Nens, homes i dones, del Marroc, Serra Lleona, Costa d’Ivori, Somalia o Etiopía. I la solució més injusta i inhumana que se m’acut és aixecar uns murs tant grans a les fronteras europees perquè aquests nens, dones i homes vagin a morir lluny de nosaltres, a aquell Golf d’Aden del qual no ens arriben les notícies.


Siscu Baiges

0 Comments:

Post a Comment

<< Home